Ervaringen

3 jaar rugpijn, 4 behandelingen.

De afgelopen drie jaar heb ik op en af hele erge rugklachten gehad. Deze klachten zaten voornamelijk in mijn onderrug en straalden uit naar mijn voeten. Door middel van een MRI werd vastgesteld dat ik een hernia had. Iets wat je niet wil horen wanneer je nog maar 24 jaar bent. Ik dacht bij mezelf ‘wat doe je als je een hernia hebt?’ ‘een behandelplannetje opstellen’. Eerst ben ik naar de fysio- en manuele therapie geweest, dit had niet het gewenste effect. Ik ben verder gaan zoeken, op internet las ik veel over Voetreflex en Dorn-therapie iets waar ik niet in thuis was. Toch heb ik de stap genomen om een afspraak te maken bij Centrum Eigen Kracht. Hier kreeg ik te maken Marianne, een lieve, zachte vrouw met een goed luisterend oor. Tijdens de intake is er goed geluisterd naar mijn klachten hier zijn verschillende notities over gemaakt. Na het gesprek kwam Marianne met een paar plannetjes, ik heb mocht zelf kiezen wat het beste paste bij mij. Zo kreeg ik een voetreflex behandeling die was gericht op mijn onderrug en op de stress die ik op dat moment ervaarde. Gaandeweg de voetreflex stelde Marianne vragen aan mij die bij mij als persoon of bij mijn klachten paste. Het was niet aan mij te zien, bijzonder dat dit zo via de voet te herleiden is. Een paar dagen na de behandeling merkte ik dat de pijn aanzienlijk minder was. Ik kon weer een hele dag lopen en zitten zonder pauze te moeten nemen. Het beviel goed dus had ik een tweede voetreflex afspraak ingepland. Marianne nam mij mee in het proces en lette goed op mijn gezichtsuitdrukking en ademhaling. Na nog twee behandelingen te hebben gehad is de pijn zo goed als weg.

Rouwverwerking

In de zomer kwam ik in contact met Marianne tijdens een verkorte sessie voetreflex. Die sessie was, door verdriet dat aan de oppervlakte lag, best intens. Wat een toffe ervaring! Genoeg reden om met Marianne wat dieper te duiken in mijn verdriet en hoe dat een plek te geven. Voetreflextherapie kende ik niet zo goed, wist wel dat voeten gevoelig zijn en dat je met massages veel rust kan geven. Dat je zo dicht bij je gevoel kan komen en hier je eigen weg in kan vinden door aanrakingen op de juiste plek wist ik niet. Qua fysieke aanraking merk je er niet zo veel van. Maar wat een energie komt er vrij in je lijf! Voor mij waren de sessies erg bijzonder, soms gericht op mijn verdriet, soms gericht om nu en altijd met de gedachte hoe ik verder kan. Al met al is er in zeven sessies veel ruimte gekomen, voel ik me veel stabieler, heb ik letterlijk meer ademruimte en is het verdriet veel draaglijker. Fijn ook hoe Marianne ruimte geeft om de ervaring van een sessie kort even na te spreken, voor mij helpt dat om dingen te duiden. Marianne weet goed wat ze doet en waarom. Haar bescheidenheid kan misleidend zijn want als vakvrouw mag ze nog veel meer uitstralen dat ze staat voor wat ze kan.

Bijzondere ervaring stervensbegeleiding

Een jaar geleden werd ik bij je geroepen.
Het einde nadert, je ligt in je ziekbed,
aanraken is ondraaglijk geworden,
kramp veroorzaakt zoveel pijn in je nek dat je niet anders kunt gaan liggen.
De massage op je onderbenen en voeten brengt verlichting,
het aanraken brengt verandering, geen pijn meer, opluchting,
je kunt anders gaan liggen.
Een opleving, samen met jou.
Er worden foto's gemaakt van ons samen,
van jou en mama, tastbaar bewijs van vrolijkheid.
Dankbaar voor deze beleving samen, voor het definitieve afscheid 4 dagen later.

Toen ik zwanger was van mijn derde kindje, kreeg ik hyperemesis gravidarum, beter bekend als extreme zwangerschapsmisselijkheid. Ik raakte uitgedroogd en ondervoed en ben twee keer in het ziekenhuis opgenomen om een paar dagen aan een infuus aan te sterken. Ik voelde me zo beroerd dat ik wanhopig een bericht aan Marianne heb gestuurd met de vraag of zij iets voor mij zou kunnen betekenen. Marianne bood gelijk aan om bij mij thuis te komen, omdat ik niet in staat was me te verplaatsen. Ze heeft uitgebreid de tijd voor me genomen en alle klachten goed op de rij gezet. Om mijn lijf niet nog meer te belasten, heeft ze de eerste behandelingen heel zacht uitgevoerd. Dit werkte zeer ontspannend, alleen al dat effect was helpend. Toen ik weer een beetje in de benen was, kon ik zelf naar de praktijk komen. Een mooie ruimte met een prettige sfeer. De voetreflexbehandelingen hebben ervoor gezorgd dat niet alleen mijn misselijkheid min of meer onder controle bleef, maar dat ook andere fysieke klachten werden verminderd. Maar het meest heb ik baat gehad bij de ontspanning die het gegeven heeft. Als ik iemand tegenkom die iets soortgelijks meemaakt, zal ik zeker de behandeling bij Marianne aanraden. Ze is lief, neemt de tijd en de behandeling is helpend bij zeer uiteenlopende klachten.

Ik had geen ervaring met voetreflexbehandelingen. Tijdens de zwangerschap kreeg ik last van rusteloze benen voor het slapen. Ik was nieuwsgierig naar de behandeling en het leek mij ook fijn om te kunnen ontspannen.

Ik had het gevoel dat ze veel dingen behandelde en wat deed met de energiebanen van het lichaam. Ik had het gevoel dat ze ongemerkt mijn ‘pijn’ punten behandelde en daarnaast kon ik goed ontspannen. Wat ik bijzonder vond was dat ze contact had met de baby tijdens de behandeling. Zo hoorde je soms duidelijk ‘bubbeltjes’ in mijn buik, was het kindje actiever of juist ontspannen. Ook veranderde mijn buik vaak na een behandeling, het was dan meer ‘verdeeld’, het kreeg ruimte.

Mijn gespannen kuiten/ voeten, veranderde naar iets meer ontspannen. Van vaak koude voeten, had ik nu na een behandeling warme/ rode voeten. De rusteloze benen werden minder.

Ervaring met voetreflexmassage door Marianne Hendriks.

Ik kreeg klachten aan de duim van mij rechter hand. Bleek dat ik een hokkende duim of trigger duim had. Had deze ervaring al eerder opgedaan bij de pink van mijn linker hand. De behandeling bestond toen uit een serie ontstekingsremmende injecties die uiteindelijk het probleem niet konden verhelpen. Vervolgens moest er een kleine chirurgische ingreep plaats vinden om het probleem op te lossen. Het heeft daarna nog een half jaar geduurd voordat de pijn scheuten in mijn hand verdwenen waren.

Met dit in mijn achterhoofd was ik niet happig om hetzelfde te ervaren bij mijn rechter hand. Heb mijn handen, en mijn fijne motoriek, nodig voor mijn werk. De trigger duim zorgde voor pijn en kracht verlies waardoor ik niet alle noodzakelijke handelingen voor mijn werk kon uitvoeren.

Na een aantal ontstekingsremmende injecties ben ik, na overleg met de huisarts, naar een fysiotherapeut gegaan die de aandoening met shockwave therapie ging behandelen. Tevens werd ik geattendeerd op de voetreflexmassage die Marianne aanbied. Om mijn kans op succes te vergroten besloot ik om het een kans te geven.

Bij de eerste afspraak (04-2018) vond er een uitvoerig intake gesprek plaats, waarbij niet alleen naar de hand werd gekeken. Mijn klacht werd meer vanuit een holistische zienswijze benaderd. Dus al mijn klachten, in het heden en het verleden, kwamen aan bod. Vervolgens werd er een passende massage (behandeling) bepaald.

Voor de behandeling moest ik met ontblote onderbenen op mij rug op de behandeltafel gaan liggen en vervolgens ging Marianne met een bepaalde massage en drukpunten aan de slag. Omdat ik een nuchtere techneut ben, gewend om dingen te analyseren en te meten, wist ik niet wat ik kon verwachten. Was dus ook zeer verbaast over het effect dat de behandeling had op mij. De behandeling was zeer ontspannend en voor dat je het in de gaten hebt, vallen de ogen dicht. Kortom een hele aangename ervaring!

Vervolgens ben ik een aantal keer bij Marianne geweest voor een behandeling. Helaas bleef de klacht aanwezig en ben toen gestopt bij Marianne en de fysiotherapeut om het de klacht chirurgisch te laten verhelpen. In afwachting van de doorverwijzing bleek na twee weken dat de klacht was verdwenen. Nu, 4 maanden later, is de klacht nog steeds niet terug gekeerd. Welke behandeling het nu ook geweest is, of juist de combinatie van beide, iets heeft geholpen. Ondanks dat ik het dus niet weet, kan ik de behandeling met voetreflexmassage door Marianne van harte aanbevelen. Het effect van zo’n behandeling heeft zeker een effect op je lichaam en je gaat met een ander, ontspannen, gevoel weer naar huis.

‘Je voeten en je lijf in vertrouwde handen.’
Vertrouwde handen spreken voor mij: *je kundigheid *je liefde | betrokkenheid ’t Toepassen van verschillende grepen, waardoor je dicht bij jezelf mag komen. In je gevoel, denken, emotie, in jezelf als persoon | in je lijf. ’t Lichaam spreekt voor jou en geeft je ook weer een stuk ontspanning, actie terug. Waardoor je hier sterker wegkomt en in je kracht staat. Een cadeau!